31 desember 2006

Uke 2 - Bilder

I dag skal du utforske bildebehandlingsprogrammet Photofiltre (for å laste ned > English > Downloads > velg norsk nederst ...) som er et gratis bildebehandlingsprogram. Programmet ligger under: Favoritter > Programmer > Photofiltre:

Oppgave:

Opprett først av alt en post på bloggen din som du kaller: Uke 2 - PhotoFiltre - og hent så ditt eget bilde på flickr.com. Du skal i dag lage tre bilder:

  1. Et transparent bilde som du limer inn øverst til høyre på bloggen din.
  2. Et manipulert bilde av deg selv.
  3. Et valgfritt bilde.
  • Skriv refleksjon på bloggen din - lag ny post: Uke 2 - PhotoFiltre - hva beskriv hva du har gjort underveis - fremgangsmåten (tenk kakeoppskrift :O). Hva kunne du fra før? Hva var nytt for deg? Hva lærte du? Samarbeidet du med noen?
  • Gi en kommentar til den til høyre for deg. Still et spørsmål, og gi en tilbakemelding på noe du synes var bra, kreativt etc.

Læringsmål for perioden:

  • Skape/kreere: Kunne produsere og sammenstille ulike former for informasjon som sammensatte tekster, lalge hjemmeside, og utvikle nytt gjennom bruk av digitale verktøy og programvarer.
  • Samarbeide: Kunne inngå i nettbaserte lærende relasjoner med andre, og kunne utnytte den dititale teknologien til samarbeid og deltagelse i virtuelle nettverk
Nedenfor er et utdrag med grunnleggende teori om bilder fra kompendiumet:

Om bilder: Størrelser

De fleste av oss bruker enten en skanner eller et digitalt kamera til å innhente bilder /fotografier fra ett eller annet. Ofte er disse bildene veldig store i utgangspunktet (digitalt bilde ofte på 2000x1500 pixler). Fila som inneholder bildet må ha informasjon om hver og en pixels, slik at det sier seg selv at et så stort bilde vil være relativt plasskrevende. For å gjøre et slikt bilde mindre velger du følgende funksjon:
Høyreklikk ? Resize. En typisk bildestørrelse for et stort bilde (som vises i stor utstrekning på web) er 300x400 pixler. Trenger du ikke annet enn et passfoto kan du nøye deg med toppen 100x150. Pass derfor på at du ikke bruker større bilder enn 300x400 på web. Det å vise et bilde på en nettside krever langt mindre enn det å bruke et bilde for publisering på papir.

Format png, jpg, gif:.
Hvilket format bør jeg velge?

De tre nevnte formatene er brukbare på web, men vi bør velge litt med omhu når vil velger hva slags format vi skal bruke på bildet vårt. Jpg er et bildeformat som kan ta opptil 16,7 millioner farger, og som naturlig har sin fordel når vi skal gjengi et bilde av natur etc. Bilder som inneholder mange ulike fargenyanser etc. bør bruke jpg.
Trenger vi derimot ikke så store fargenyanser, men at det er mer brå overganger, evt et tegnet bilde kan vi nøye oss med et gif-bilde. Gif støtter kun opptil 256 farger, men kan til gjengjeld inneholde bevegelser (serier av bilder, animasjoner).


Kilde: Kompendium - uke 41

Uke 1 - oppsummering

Håper dere har hatt en god jul og at inngangen til 2007 var feiende flott C",)

Vi tar fatt på et nytt semester, og i den forbindelse har jeg lagt ut en semesterplan på wiki'n vår. Den vil bli mer detaljer etterhvert. Siden jeg ikke har hatt dette faget før, blir veien laget underveis som vi går. Siden er lenket i menyen til høyre. Den observante ser også at det ligger et Clustermap der (mer om det i økten).

Tema for januar blir Bilder. I årets første tema, skal vi utforske bildebehandling (mer om dette i økten), men først må vi ha en oppsummering og feridgstille blogger og hjemmesider etter forige semester. Her er et eksempel på hvordan en prosess kan dokumenteres ved blogging.


Oppgave:
  1. Legg inn en post på blogge som heter: Uke 51 - Nettsted. Lag en kort tekst hvor du beksriver hva du har gjort på nettstedet ditt.
  2. Legg inn en kommentar til dem du var responsgruppe for - på dems blogg. Gå til Jeanettet > Elever (se meny) for oversikt over de forskjellige bloggene (hvis du ikke har lenket opp til disse på din blogg, gjør det også).
  3. Sjekk kommentarer på din blogg. Har du fått noen? (Hvis det ikke ligger noen på siden, sjekk mailen din og gå i editor på Posting - i menyen under arkfanen - kanskje det ligger noen under Moderate comments. Godkjenn kommentarene der - og publiser.
  4. Gjør nødvendige eller ønskelige forandringer på nettstedet ditt i henhold til kommentarer eller ting du lærte under presentasjon av nettsted i uke 51.
  5. Loggfør forandringer du har gjort på nettstedet - i post uke 51, og legg inn et clustermap i bloggtemplaten din hvis du ønsker og rekker ... Be om hjelp underveis.